*Öğrenim Süresi 4 yıldır Teorik eğitimleri Eylül ayında başlayacaktır.
*Eski sistemden kayıtlı ara vermiş ayrılmış, Çırak öğrenciler Sözleşmelerini yenileyerek eğitimlerini kaldıkları yerden tamamlayarak mezun olabileceklerdir
a)Mesleki Eğitim Merkezleri (Eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezleri), 02/12/2016 Tarih ve 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşlilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair Kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmıştır. 9 uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yapılarak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlanmaktadır. 11 inci sınıfın sonunda "Kalfalık Belgesi", 12 inci sınıfın sonunda ise "Ustalık Belgesi" düzenlenmektedir. Öğrenciler Haftada en az bir gün okulda teorik eğitim, işletmede 4 ya da 5 gün beceri eğitimi görürler. Sözleşme imzalandıktan sonra asgari ücretin net tutarının %30'undan az olmamak üzere ücret almaya başlarlar. 27 alan ve 140 dalda mesleki eğitim verilmektedir.Tıklayınız. Alan ve dallarla ilgili bilgiler tercih listelerinden öğrenilebilir. Ayrıca öğrenciler açık öğretim okullarına kayıt olarak fark dersleri vermek suretiyle DİPLOMA sahibi olabilirler.
b)Mesleki Eğitim Merkezlerine yerleştirilen öğrenciler çıraklık eğitime başlayacakları iş yerleri ile yerleştirildikleri tarihten itibaren en geç 2 ay içinde sözleşme imzalayacaklardır. Sözleşme imzalamayanların kayıtları silinerek açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir.
Diploma düzenlenmesi (Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği) MADDE 69- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul türüne göre diploma verilir. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez. En az ortaöğretim kurumu mezunu olup aynı zamanda ustalık belgesi almaya hak kazananlara, istemeleri hâlinde, ilgili alan/dala ait mesleki ve teknik ortaöğretim diploması düzenlenir. Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinden bir ortaöğretim kurumu diploması sahibi olmayanlar, diploma alabilmek için ustalık belgesini almaya hak kazanmış olmanın yanında Bakanlıkça belirlenecek fark derslerini açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmak zorundadır. Ustalık belgesine sahip olanların mesleki ve teknik ortaöğretim diploması Mesleki Açık Öğretim Lisesi tarafından düzenlenir. (Değ: 26/03/2017-30019)
Çıraklık şartları
A) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.
B) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenir. (Değ: 26/03/2017-30019 RG) (Ek : 29/6/2001 - 4702/9 md.) Ancak, on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
C) İşyeri sahibi, aday çırağı ve çırağı çalıştırmaya başlamadan önce bunların velisi veya vasisi veya reşit ise kendisi ile yazılı çıraklık sözleşmesi yapmak zorundadır.
D) Çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır. Bir Usta Öğretici en fazla 12 öğrenciden sorumlu olabilir.
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
1.Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (T.C.Kimlik Numaralı) |
2.Öğrenim belgesinin aslı ve fotokopisi (Eski Mezunlar için) |
3.İşe giriş sağlık raporu (İş yeri Hekimi-Halk Sağlığı Müd.) |
4. Vesikalık Resim 2 Adet |
5.Sözleşme (Okuldan verilecektir.)İnternet Sitemizde Formlar-Belgeler Kısmından indirebilirsiniz. |
6.Çalışacağı işyerinin içinde bulunulan yılın vergi levhası fotokopisi ile Ustalık, Usta Öğreticilik belgeleri fotokopileri |
7.19 yaşından büyüklerin askerlik şubesinden "askerlikle ilişiğinin olmadığına dair belge veya terhis belgesi |
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNE GÖRE
GENEL BİLGİLER
Öğrenci: Ortaöğretim kurumlarında örgün eğitim görenler ile mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık eğitimi görenleri,
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır. Ders yılı süresi 36 haftadır.Mesleki eğitim merkezine kayıtlı öğrenciler aynı zamanda Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine de kayıt yaptırabilirler. Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, mesleki eğitim merkezinde karşılığı olan derslerden yüz yüze eğitim programına devam ettirilmez.Mesleki eğitim merkezine 18 yaşını bitirmiş olanların kayıtları da yapılır.
(2) (Değ: 26/03/2017-30019 RG) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ve/veya yetenek sınav puanına göre öğrenci alan okullara süresi içerisinde kayıt yaptırmayanlar ile iki ay içerisinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan mesleki eğitim merkezi öğrencileri bu okullara kayıt haklarını kaybederler. Ancak mesleki eğitim merkezine yerleştirilmiş olmasına rağmen bir işletme ile sözleşme imzalayamamış öğrencilerin teorik eğitimine en fazla iki ay devamları sağlanır. İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanır ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenir.
(9) (Değ: 26/03/2017-30019 RG)3308 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayan 18 yaşından büyüklerin kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan birinci dönem sonuna kadar kayıt yaptıranların 9 uncu sınıf teorik eğitimi yoğunlaştırılarak tamamlanır. Ders yılının ikinci döneminde şubat ayından sonra mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıranlar işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunların teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar.
Çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir.
Ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamaz.
Çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin sigorta primleri (İş kazası,Meslek Hastalığı, Hastalık ) ödenekten karşılanır.
23/f) (Değ: 26/03/2017-30019 RG) Önceki yıllarda 8 inci sınıfı bitiren, herhangi bir ortaöğretim kurumunda kaydı bulunmayan ve kayıt şartlarını taşıyan öğrencilerin ikamet adreslerine uygun kontenjanı bulunan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerine, çok programlı Anadolu liseleri, varsa merkezi yerleştirme puanları da dikkate alınarak kayıtları yapılır.
25/ç) (Değ: 26/03/2017-30019 RG) Mesleki eğitim merkezi öğrenci kontenjanları, işletmelerce kurum müdürlüğüne doğrudan veya koordinatör öğretmenler vasıtasıyla bildirilen mesleki eğitim görecek öğrenci sayıları esas alınarak alan/dal bazında belirlenir. Ancak kendi imkânlarıyla bir işletme bulan öğrencilerin, kurum müdürlüğünün de uygun bulması hâlinde kontenjanla ilişkilendirilmeksizin kayıtları yapılır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtları
4) (Değ: 26/03/2017-30019 RG) Yurtdışından gelen yabancı uyruklu öğrenciler, okulların kayıt-kabul şartları dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri veya mesleki eğitim merkezlerine öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu marifetiyle yerleştirilirler.
(6) (Değ: 26/03/2017-30019 RG) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin alan/dalı, imzalanacak sözleşme ile belirlenir ve e-mesem sistemine işlenir
Adres:
SEYRAN MAH. ŞHT.PYD.UZMAN ÇVŞ. YUNUS BERBER SK. MUSTAFA DEMIROK MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI BLOK NO 15/2 ERMENEK / KARAMAN
Telefon
0338 716 27 62